kinesiskt horoskop

Kinesiska zodiaken
Den kinesiska zodiaken består av 12 stjärntecken, alla djur. Dessa är: Råttan, oxen, tigern, kaninen, draken, ormen, hästen, geten, apan, tuppen, hunden och grisen. Förutom dessa finns fem element som också har en viktig del i kinesisk astrologi: Jord, eld, trä, vatten och metall. För att kolla vilket stjärntecken du är, gå till kinesiska stjärntecken.

En fullständig cykel i den kinesiska zodiaken tar 60 år. Då har man gått igenom alla de 12 djurtecknen och lagt ett element till vart och ett av dem. Varje år symboliseras alltså av ett djur och ett element och dessa påverkar tillsammans energin för hela det året och i synnerhet de människor som föds då. Den 60-åriga cykeln börjar alltid med stjärntecknet Råtta och elementet Trä.

Varför använder man då just dessa djur? Jo, legenden säger att Buddha bjöd in jordens alla djur innan han lämnade jorden. Men bara de 12 djuren som utgör den kinesiska zodiaken besvärade sig med att komma och som belöning fick de vart och ett sitt eget år. Ordningen på djuren bestämdes efter den ordning i vilken de kom till Buddhas tillställning.

Här kommer en snabb sammanfattning av alla de djur som hör till den kinesiska zodiaken:


Råttan är en snabb personlighet, smart, nyfiken och charmig. De är bra att ha som vänner eftersom de är så lojala.

Oxen är stabil, envis och hårt arbetande med ett sinne för detaljer. De är lite inåtvända men alltid mycket pålitliga och beskyddande.

Tigern är dominant, en verklig ledare. De är modiga, varma och mycket intensiva.

Kaninen är familjekär, omtänksam, lite försiktig och konflikträdd. De är ärliga och mycket omtyckta av andra människor.

Draken är kanske det mest kraftfulla tecknet av alla. Drakar har massor av energi och utstrålning. De är tursamma och älskar att klara av utmaningar på egen hand.

Ormen är förförisk, charmig, analytisk och inåtvänd. De kan vara lite farliga till sin personlighet och mycket hemlighetsfulla.

Hästen är en frihetens varelse som bara litar till sig själv. De har massor av energi och skarpa hjärnor. Hästar är ganska oförutsägbara och har dåligt tålamod.

Geten har ett rikt inre liv och är stora tänkare. De gillar att grubbla på livets mysterier och har svårt att finna en fast punkt i tillvaron.

Apan gillar att ha kul. De är energiska varelser som lever lite uppe i det blå och kan ibland framstå som lite egoistiska.

Tuppen är praktisk, planerande och analytisk. De gillar att skapa en bra tillvaro för sig själv och andra och är mycket pålitliga.

Hunden är lojal, trofast och ärlig, men har på samma gång ett humör som svänger snabbt. De är känsliga varelser.

Grisen är artig, trevlig och har god smak. De är perfektionister och gillar att hjälpa andra människor.Kinesiskt horoskop                                                                 Kinesiska år